http://www.ikimfm.my/

Sunday, November 11, 2012

Penyakit ITP

Purpura Trombositopenia Idiopatik (ITP)
(aku copy paste kat website lain pasal ITP ni,... aku sentiasa berdoa agar anak saudaraku yang terkena penyakit ni disembuhkan oleh Allah. amin)

ITP atau idiopathic thrombocytopenic purpura adalah penyakit kekurangan platelet yang disebabkan faktor-faktor yang masih belum diketahui. Ia di bahagikan kepada dua klasifikasi; akut iaitu jika sembuh dalam jangka 6 bulan dan kronik jika penyakit berterusan selama 6 bulan atau lebih.

Penyakit ini berpunca daripada kekurangan sel platelet didalam darah yang berfungsi membantu pembekuan darah. Sebab-sebab berlakunya keadaan ini adalah kehadiran antibodi anti-platelet yang di hasilkan dari limpa. Antibodi anti-platelet ini ialah sejenis protein yang memusnahkan platelet pesakit. Masih tidak di ketahui sebab-sebabnya, namun yang nyata kebanyakan pesakit ada sejarah selsema dan jangkitan virus.

Pendarahan di hidung atau gigi namun kebanyakan pesakit hanya ada tanda-tanda lebam dan petekia di anggota badan.

Bilang sel platelet kurang daripada 15,000/ml. Kajian ke atas tulang sum-sum (bone marrow examination) akan memastikan penyakit ITP. Leukemia dan kegagalan sum-sum (bone marrow failure) hendaklah dibezakan daripada ITP, dan ini hanya dapat dipastikan melalui pemeriksaan sum-sum tulang. Kebanyakan pakar bidang penyakit darah dapat mengenali penyakit ITP melalui sejarah dan rawatan pesakit tanpa perlu pemeriksaan sum-sum tulang.

Komplikasi penyakit ini adalah pendarahan di otak yang berlaku dalam kadar < 1% pesakit dan boleh berlaku bila-bila sahaja. Kajian menunjukkan kemungkinan ini berlaku jika sel platelet kurang daripada 20,000. Namun kebanyakan pesakit tidak mengalami komplikasi ini walaupun sel platelet kurang daripada 20,000.

Tidak ada masalah jangka panjang bagi pesakit ITP kecuali kemungkinan berlakunya pendarahan di gusi mahupun di otak. Juga bagi seorang perempuan ada kemungkinan darah haid yang lebih dari biasa. Kebanyakan pesakit ITP akan pulih sediakala. Bagi pesakit yang di klasifikasi sebagai ITP akut, kebanyakan mereka akan sembuh sepenuhnya. Namun ada juga yang berulang yang ditakrifkan sebagai ‘relapse ITP’ yang biasanya berlaku pada pesakit kronik.

Ada kemungkinan antibodi dari ibu dipindahkan kepada bayi dan ini akan menyebabkan sel-sel platelet berkurangan. Jika terlalu rendah, bayi berisiko tinggi mengalami pendarahan. Walaubagaimanapun keadaan ini akan pulih. Tidak ada umur yang tertentu bagi penyakit ini. Namun kajian mendapati ianya berlaku pada lingkungan umur 4 tahun.

Rawatan penyakit terpulang kepada samada berkomplikasi atau tidak. Bagi kes biasa, perhatian dan nasihat di berikan. Bagi yang berkomplikasi, tambahan darah di perlukan dan steroids, imunoglobulin atau pembedahan membuang limpa mungkin perlu.

Prognosis ITP amat baik. ITP tidak merbahaya kecuali < 1% pesakit yang menghadapi komplikasi. Namun demikian rawatan segera dan prihatin oleh ibubapa di perlukan untuk mengawasi anak mereka.Yang penting, ibubapa pesakit harus diberitahu komplikasi seperti pendarahan di otak (intracerebral bleed) yang mungkin berlaku dari penyakit ini dan pesakit tidak digalakkan bermain secara kasar. Ada juga pakar menasihatkan pesakit memakai topi keledar sekiranya ingin menunggang basikal. Ibubapa harus prihatin dan membawa ke hospital jika keadaan anak merunsingkan. Seperti pendarahan gusi dan lebam-lebam yang berterusan, pening kepala, sawan dan melena (najis berdarah). Penyakit ITP ini juga tidak berjangkit.

Thursday, October 4, 2012

Jam 3 pagi

Salam kawan-kawan, skrg jam sudah 3 pagi.
tak tido lagi sbb duk buat keje lom siap.esok nak hantar. so aku benti kejap tulis blog. tadi layan fb jap.

Lepas hantar keje esok, semua la keje2 lelong rumah n warne plan yg aku buat tu. sbbnya ptg esok, nak pegi KL, bapa sedara baru lepas operation by pass, aku berdoa smoga dia selamat sihat sebelum, semasa dan selepas pembedahan.amin.

aku juga berdoa supaya anak saudaraku yg berumur 6thn itu juga sihat dr penyakit kekurangan darah merah. abg aku cakap ITP.aku pun tak tau, tp harapan ku agar dia sihat. Aku sayangggg sgt diorg, darah daging aku gak tu.

alhamdulillah aku diberi kesihatan yg baik oleh Allah.esok bolehla aku drive ke KL, ayah suka ngantuk bl bawa keta. so, nasib baik aku dah boleh drive keta.tima kasih pada ayah yang telah memberi byk sumbangan dlm kejayaan anaknye.hehehee....lebih2 plak ek. sesekali...huhu

Oklah, semoga perjalann kami ke KL esok dipermudahkan Allah.amin.

Saturday, September 29, 2012

Pengalaman memasuki peperiksaan kerajaan

Salam kawan-kawan,

hari aku selesai menduduki peperiksaan kerajaan F29, penolong pegawai teknologi maklumat. ramai betul calon-calon yang hadir. merasa diri begitu kerdil.hehehe.

best gak, aku pun tak penah lalui exam gomen ni. dari pukul 9pagi sampai pukul 12 lebih dengan 3 paper. tapi paper akhir "penaasiran personaliti" tu dahsyat soalan nya. sampai 185 soalan.masa lebih kurang sejam kot, aku pun tak ingat.

selalunya exam gomen ni PTD je, jawatan F29 pun ada gak ek examnye. mesti semua calon2 berdebar menanti result yang bakal keluar 3.11.2012 ni kan. Semoga berjaya lah kepada semua calon2 tu. aku pun debar gak nak tunggu result nye.

tapi bak kata ayah, usahlah terlalu mengharap kepada duniawi kerana ianya bersifat sementara. kejarlah akhirat, kerana andai kita mengejar akhirat, dunia akan mengikut kita. so, andai aku berjaya dalam exam ni, aku amatlah bersyukur kepada Allah. tetapi andai sebaliknya berlaku, aku redha dengan ketentuannya. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita.

p/s: tapi hati rasa nak la berjaya. cuma pujuk diri, jgn harap sgt.

Rumahtangga yang terbalik

"Kusangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan di tengah hari". Antara perumpamaan yang boleh di kaitkan dengan rumahtangga yg bermasalah.

Dulu aku pernah terbaca, antara tanda-tanda akhir zaman adalah isteri menyara suami. pendek kata, suami ni malas keje, bini duk bela..... ayat senang paham. tapi aku tak penah la jumpa kes macam ni. slalunya ada kat dalam akhbar je.

Realitinya wujud perkara sebegini..... adala info yg aku dapat...... daripada pengalaman-pengalaman org yg citer pasal ni. ada yg jenis malu untuk bercerai, nanti mnjadi bualan masyarakat tempatan, so dia truskan tanggung suami. ada yang sanggup tanggung suami sampai anak berderet2, sampai bermadu, dia still menanggung perbelanjaan keluarga. wanita ni aku kira memang seorang yang tabah, sabar, cekal hati dan kuat bekerja. aku respect la. bukan senang nak jadi macam tu. tapi di akhirat esok, suami dia taktau, tanggung la dosa sebab tak cari nafkah betul buat keluarga. alangkah bahagia la kalo si isteri meredhai duit dia bagi kat suami. tapi t/jawab suami tu, ha! antara suami dan Allah ta'ala la. jawab la sendiri.

Apa yang aku belaja dalam islam, duit suami merupakan duit isteri, manakala duit isteri, bukan duit suami. suami takde hak nak ambil tau. kecuali isteri bagi je.t/jwb bagi makan, pakai, tmpat tinggal, adalah t/jwb suami. haish!!! macam mana plak sesetengah suami boleh kata, " dah aku bagi isteriku kerja, dia kenala bagi duit kat aku".... aku pikir ini adalah kejahilan suami la....... pandai nak kawin tp bodoh agama......... letih tul!! huh!

Tapi mungkin dunia dah sampai ke penghujungnya la kot, sbb itu la ramai sangat dah rumahtangga dimana isteri yang menyara keluarga, bukan suami nya. Jadi marilah kita kejar akhirat kerana dunia akan mengikut kita....... wallahua'lam.


Monday, September 24, 2012

Salam Sejahtera September 2012

Salam semua,
dah lama tak antar post ke blog ni, buzy dgn keje ke sana sini, macam2 masalah melanda, tp cool je..... wat pe nak kecoh2 kan....

relaxkan diri anda dengan zikrullah, ingat pd Allah slalu..... pastu bleh gak g wat window shoping kat shopping complex, tesco ke, the store ke, taiping central ke, giant ke..... yg disebut ni yg ada kat taiping la.... kalo KL lagi byk, cuma dah duk cni kan.... KL tu penuh ngan kesibukan jalan raya.....huhu.... sesekali ke sana leh la... hehehe...

lain dari itu, kita leh gak wat window shoping kat fb, blog, website kan....... kat internet la....kalo brkenan or memerlukan...beli je... senang je, bank in kan duit, pastu kabo la kat penjual online tu..... sesenang ABC........ haaaaa........ apa lagi kawan-kawan sekalian....... jom singgah blog saya yg satu ni => D'lite Collection